söndag 18 januari 2009

Framgångsrik bandy i Ronneby! Är det möjligt?

Tänk er in i följande scenario!

Det är år 2015 dvs om 6 år. Fredriksbergs BK spelar sedan ett antal år på sin konstfrusna isbana i Ronneby. Man är ruskigt starka på hemmaplan, har knappt förlorat en A-lagsmatch hemma sedan invigningen av den nya banan. Smålands- och Östgötalagen som får åka ner till Ronneby för matcher är ofta trötta och sega i benen efter den långa bussresan söderut och ovana vid atmosfären på FBK`s matcher. En ur bandyhänseende stor och ofta ganska högljudd hemmapublik stöttar och bär fram det populära hemmalaget som i stor utsträckning består av lokala spelare från Ronneby och länet, med några få undantag. Sedan nått år tillbaka har klubben en riktigt duktig utländsk import i sitt lag. En spelareprofil som snabbt blev populär hos publiken för sin härliga skridskoåkning och målfarlighet. Utöver dom egna produkterna har även ett par spelare uppifrån landet flyttat ner till Ronneby och spetsat till spelartruppen. Det åker till och med folk ifrån andra städer i Blekinge för att titta på Blekinges bandykrigare. Pressen har hängt på och det skrivs om bandy som aldrig förr. Inte minst den här säsongen då laget gjort mycket bra resultat. Det har verkligen varit Rock´n Roll över laget och Ronnebybandyn dom senaste säsongerna. Fredriksberg skall denna dag spela föreningens största match någonsin. Kval till allsvenskan, landets näst högsta serie. Vinst innebär att Ronneby har elitidrott i en av landets största lagidrotter nästa år. I veckan spelades första matchen i bäst av två och på borta plan spelade Ronnebylaget oavgjort, 4-4 mot ett lag från Sörmland. Idag är det dags för returmöte. Ronnebyborna går man ur huse och över 3000 personer ser matchen, många skrudade i blått. Svenska Bandyförbundets representanter på matchen är mycket imponerade över publikintresset och arrangemanget och går omkring och myser. Hemmalagets klack eldar på med sång, bengaler och tifon när lagen kommer in för match. Matchen blir spännande, riktig kvaldramatik. Lagen öser på framåt med allt man har och det svänger rejält om matchen. Hemmalaget går dock till sist segrande ur striden efter en gastkramande batalj. Hemmaplan med publiken i ryggen, motivationen, hungern efter framgång och kämpaglöden samt ett riktigt bra skytte avgjorde till sist kvalmatchen. Fredriksbergs BK från Ronneby, Blekinge har nått allsvenskan i bandy. Gott folk, Ronneby har fått ett elitlag!

Orealistiskt? Nej! Omöjligt? Nej! Ogenomförbart? Absolut inte!


Detta scenario anser jag vara fullt realistiskt, möjligt och definitivt genomförbart!

Varför då? och HUR, har det gått till?

När vi i backspegeln 2015 svarar på dessa frågor konstaterar vi att vissa beslut klubben tagit på vägen och andra viktiga händelser varit avgörande.

1. Bandykulturen i Ronneby och viljan hos "bandyfolket" har varit grunden.
Utan den gamla bandykulturen och alla engagerade ledare och spelare som funnits och allt engagemang och vilja som funnits genom åren i Ronneby hade vi aldrig nått hit.

2. Återstarten av ungdomsbandy och bildandet av en ungdomssektion igen
Ett mycket viktigt val var att några år in på 2000 talet åter igen starta upp en ungdomssektion, som fick barn och ungdomar att börja spela och som procucerar duktiga inhemska spelare till föreningens A-lag. Den säkerställer också att bandykulturen lever vidare.

3. Beslutet att bygga en konstfrusen isbana i Ronneby
När beslutet att bygga en efterlängtad konstfrusen isbana kom i December 2008 gav det föreningen rejält med energi och framtidstro. Man började att bygga upp föreningens organisation och styrelse samt medlemsantalet ökade mycket snabbt. Detta ledde till en bättre föreningsstruktur med många ledare inte minst på ungdomssidan och medhjälpare samt en bättre ekonomi. Många verkades trivas i föreningen med den positiva andan som beslutet innebar.

4. En riktig sportslig satsning inleds
Parallellt med uppbyggnaden av föreningen drog man igång med en sportslig satsning redan innan den nya isbanan stod klar. Man började träna seriöst även på försäsongen, ökade träningstillfällena under säsongen och gick tidigare på is. Man genomförde träningsläger innan säsongen och spelade precis som alla andra lag ett antal träningsmatcher innan serierna började. Man tränade grundteknikerna så gott man kunde på rinken, samt drillade skridskoåkningen. Dom äldre mer erfarna spelarna hjälpte snabbt in alla nya spelare från egna led samt nya spelare som bl.a. kom från ishockeyn och som snabbt upptäckte vilken fin förening FBK var och att det är grymt roligt att spela bandy. Genom att fler och fler spelare anslöt ökade konkurrensen om platserna på ett naturligt sätt. Fysexperten och tillika spelaren Joakim Dettner inledde ett arbete på lång sikt som syftade till att på ett grundligt men samtidigt individuellt sätt bygga upp föreningens olika spelare fysiskt. En röd tråd som genomsyrar föreningens lag, en ledstång dvs ett sätt att spela och agera på och vid sidan om planen påbörjas. Serieresultaten blev bättre och bättre och avancemang till div 1 kom året efter den nya isbanan blev klar.

5. Den nya isbanan!
Med Ronnebys nya stora konstfrusna isbana kom det riktiga lyftet för FBK. Intresset för föreningen och bandyn i Ronneby fullkomligt exploderade genom tillkomsten av den stora isytan. Redan första året fick föreningen över 100 nya ungdomsspelare och även till seniorverksamheten tillkom många nya och nygamla spelare. Förutom A-lag fanns några år efter invigningen ett utvecklingslag (B-lag) och ett P17 samt ungdomslag i nästan varje åldersgrupp. Man har även startat upp bandy för flickor. Det finns även verksamhet för veteraner med populära trimserier. För skridskointresset i Ronneby har den nya isbanan blivit ett jättelyft. Det är fullt med folk på banan hela dagarna när skolan är där och nyttjar den. Föreningen har i samverkan med kommunens fritidsverksamhet startat "Bandyfritis" två eftermiddagar i veckan. På gymnasieskolans och högstadiets idrottsfördjupningar kan man välja bandyinriktning, också det ett projekt tillsammans med Fredriksbergs BK och där kan lovande och motiverade elever få extraträning. På det sportsliga planet har tillkomsten av en stor isyta varit av en stor betydelse. Lagen har kunnat gnuggat sin spelidé och köra individuell extraträning likt alla andra motståndare. Man har varit träningsflitiga, hungriga på utveckling och i lugn och ro kunnat bygga upp sitt lag från grunden utan att talangerna och dom lite mer tongivande spelarna blivit uppköpta av konkurrerande närliggande klubbar, vilket är så vanligt i ex Fotboll, Ishockey och Handboll. Detta har varit mycket viktigt för den snabba utvecklingen. Kring isbanan har ett idrottscentrum växt upp. Ronnebyföreningarna har börjat samverka och en idrottsakademi med bl.a. föreläsningar, tränings och erfarenhetsutbyte mm är under utveckling. Att Ronneby till sist fick sin konstfrusna isbana har också lett till många besökare på densamma från närliggande kommuner, vilket varit positivt för hela Ronneby.

6. Man har förvaltat bandyintresset och utvecklingen på ett bra sätt.
Tillkomsten av den nya banan har förutom sportslig utveckling lett till att föreningen har kunnat
spela sina hemmamatcher på "sin" hemmaplan i kommunen. Ronnebyborna har kommit och tittat på sitt lag och bra publiksiffror har lett till en ekonomisk tillväxt, tillsammans med en bra arbetande marknadssektion. Föreningen har varit lite nydanande och satsat på en del nya grepp som tilltalat hela familjen, både den yngre som den lite äldre publiken. Man har satsat mycket på sina egna produkter och dom få "värvade" spelarna som finns är riktigt duktiga och tillför både bra spetskompetens till spelartruppen och hjälper även till som lärare på skolornas bandyfördjupningar och som tränare för ungdomar. Föreningen har även byggt ut och utvecklat sin klubbstuga och kansli och man driver tillsammans med kommunen och några andra föreningar idrottsplatsen och ,där ett välbesökt café. FBK har tillsammans med Svenska Bandyförbundet genomfört en A-landskamp samt en F17 landskamp. Man har förvaltat pundet väl och fått en positiv känsla i hela föreningen. Tillsammans och genom hårt arbete har man skapat utveckling och med rätt förutsättningar visat att allt går ... om man vill!








2 kommentarer:

Joakim Dettner sa...

Vision 2015 är en realitet! Om vi vågar och är beredda att lägga den tid och dessutom hämta in den kunskap som krävs, för att en bredbasig och stor bandyförening med spetsutövning i form av allsvensk bandy och ungdomslag i högsta serierna, finns det inget som hindrar visionen från att bli verklighet i verkligheten! Tack för ditt engagemang Erland, hoppas det smittar av sig på flera händer och fötter i Ronneby med omnejd ;-)

Erland Jacobsson sa...

Tack själv Jocke! Är övertygad att vi kan gå i mål med det här. Hoppas att i kan få med oss många som tror. tycker vi skall ha ett "framtidsmöte" efter säsongen. Där vi kan ventilera åsikter, kravprofiler, framtida träning osv.