söndag 4 januari 2009

Över 500 på bandyfest i Ronneby










Vilken bandyfest! Inför över 500 betalande åskådare spelade på Söndagseftermiddagen Fredriksberg och IF Stjärnan, den första hemmamatchen i Ronneby för vårt kära FBK på 3 år. Lugnevi Arena för dagen vackert vinterskrudad i det härliga vintervädret. Vilken go inramning! Isen var kanon och en herrans massa människor hade trots åtskilliga köldgrader kommit upp till Lugnevi. Det kallas BANDYKULTUR! Kön till den grillade bandykorven var stundtals 30m lång och dom grillansvariga fick ta 2 extra svängar ner till Maxi för att fylla på lagret.









FBK kom till spel med ett ordinarie lag förutom liberon Roger Johansson som 90 minuter innan matchstart fick hasta iväg till BB för att förhoppningsvis bevittna hur ännu en FBK:are kom till världen. Våra lyckönskningar Roger och Marina. Roger ersattes förtjänstfullt av Johan Svensson, som med sin rutin och sitt fina spelsinne gjorde en bra match. Nu till matchen!


Stjärnan började bäst anförda framförallt av den mycket duktige ryska spelaren Sergej Prishcepa. Han är ju en allsvensk spelare av god klass. Med sin fart sysselsatte han gång på gång stora delar av FBK försvar. Jag tycker dock att vi lyckades ganska bra med vår intension att "tjocka" till försvarsspelet på mittplan. Flera gånger körde Stjärnanspelarna fast i vårt uppoffrande styrspel som idag var mycket bättre än dom senaste matcherna. Efter matchinledningen kom vi bättre med i matchen och började skapa en del halvchanser. Vi kunde också ta ledningen efter ett bra utkast av Henrik Johansson som Robert Gren snyggt tog ner och efter några dragningar och "piruetter" drog in 1-0. Efter målet hade vi en bra period. Vi skapade bra tryck mot Stjärnanmålet och det var ytterst nära att Roger Karlsson, med flera kunde öka på målskörden. Vi gjorde också ett andra mål med det dömdes bort tveksamt för offside. Istället kunde Prischepa komma loss och göra både 1-1 samt 1-2 efter genomåkningar. Andra halvlek började med att vi fick några utvisningar och tappade en del rytm och balans i vårt spel. Trots det fortsatte vi att skapa chanser och nystanet rullade vi flera gånger "på mållinjen". Det skall också sägas att Stjärnan också skapade målchanser med bl.a. 2 träffar i målramen. Tyvärr slarvade vi lite när vi försökte gå framåt för att kvittera och 3-1 målet bjöd vi på efter att vi tappat boll på mittplan som Prishcepa utnyttjade. FBK tog här time out och där bestämde vi oss att satsa på en hög press och att lyfta in lite längre bollar mot motståndarmålet. Pressen gav att vi började skapa ett ordentligt tryck på motståndarnas planhalva. Gren revs ner med straff som följd. Tyvärr bommade Marcus Petersson stramaren, eller rättare sagt Stjärnans målvakt räddade. Istället för reducering kunde motståndarna efter en hörna för oss kontra in 1-4. Men skam den som ger sig. Vi kom tillbaka med en bra forcering sista kvarten. Jocke Dettner kunde mycket snyggt på volley styra in 2-4 efter pass från halvkollegan Pelle Rosenqvist. Sen hade vi flera lägen där det osade katt och bollen flög vid ett par tillfällen som en flipperkula i Stjärnans straffområde utan att vi kunde trycka dit den. 5 minuter kvar kom till sist 3-4 när Jocke gjorde sitt andra mål för dagen efter en hörnvariant där Johan Svensson lurade "ruset" och sedan spelade in till Jocke. Sista minutrarna tryckte vi på för att åstakomma en kvittering men något riktigt klart läge fick vi inte.

Sammanfattningsvis gjorde vi en bra match med tanke på våra förutsättningar. Vi kämpade och spelade som ett lag och många gjorde en bra insats. Ett oavgjort resultat hade definitivt inte varit oförtjänt.Plus till våra lovande pojklagspelare som utan respekt går in och "kör", bra! Lite extra plus även till Joakim Dettner, Robert Gren och defensive mittfältaren Tim Möller, samt till Henrik Johansson i mål som gjorde sin bästa insats för året med flera fina räddningar. Tycker även att Daniel Larsson och Roger Karlsson som spelade sina första matcher för säsongen gjorde klart godkända insatser. Kan vi spela med samma fina inställning och få möjlighet till bra träningar framöver kommer alldeles säkert första segern snart.

3 slevenbollar får idag 2 målskytten Jocke Dettner, 2 till Tim Möller för hårt jobb och 1 till Robert Gren för bra fart och ett snyggt mål.


Tack alla inblandade, spelare, sponsorer, Publik och medhjälpare för en härlig bandyfest, med en underbar inramning. Bandykultur, var namnet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bandymatch idag också? Vilken tid i så fall?

/Undrande Karlskrona-bo

Erland Jacobsson sa...

Till undrande Karlskrona-bo. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att svara tidigare. Det blir tyvärr ingen mer match i Ronneby för FBK´s A-lag den här veckan. Däremot hoppas vi att U-15 lagets match kan spelas på Lugnevi på lördag. Mer info kommer på FBK´s hemsida. Gällande A-laget så hade vi hoppats på att spela en tidigare inställd match (från annandagsomgången) mot Åby från Rottne. Tyvärr så visade det sig att vi hade problem att få tag i domare under Tisdagen, då trettondagen är en stor bandyspeldag i Småland. Väldigt många matcher som gav att i stort alla domare redan var uppbokade på matcher. Resevplanen var då att spela Onsdagkväl, men det huserar influensa i Åby laget så dom ville hellre spela någon annan dag. Vi hoppas verkligen att det hotande mildvädret bli kortvarigt så vi kan fortsätta att träna och spela våra matcher i Ronneby. Håll utkik på hemsidan och här på bloggen./ Erland