fredag 9 januari 2009

Snart börjar VM i Bandy 2009


Mellan den 18/1 och 25/1 spelas det åter VM i bandy. I år är det Sverige som står som arrangör och dom flesta matcherna kommer att spelas i den eminenta hallen ABB Arena i Västerås. Den Bandyhall som normalt Västerås SK samt Tillberga Bandy har som hemmaplan. Utöver Västerås kommer några matcher (vissa av Sveriges gruppspelsmatcher) att spelas i bl. a. Eskilstuna, BergshamraFet och på Zinkensdams IP i Stockholm. VM spelas numera varje år, tidigare vartannat och många med mig tycker nog att det gamla systemet med världsmästerskap vartannat år var mera attraktivt och spännande. Men det internationella Bandyförbundet har bestämt sig, förmodligen för att försöka bredda den internationellt ganska "smala" bandysporten och få flera länder delaktiga.
Årets VM är uppdelat på 2 grupper, en A-grupp för dom etablerade landslagen och en B-grupp för de landslag som är i början av sin Bandyutveckling.
A - gruppen
Finland
Kazakstan
Norge
Ryssland
Sverige
Vitryssland
B - gruppen
Estland
Holland
Kanada
Lettland
Mongoliet
Ungern
USA

Mycket talar för att även årets VM kommer bli en kamp mellan Sverige och Ryssland med en stark outsider i Finland som åter har ett vasst, skridskostarkt och hårdskjutande lag. B- gruppen tror jag kommer att domineras av USA och Kanada. Kanadensarna har gått framåt mycket och dom har ett ganska samspelt lag som till stora delar består av spelare från Winnipeg. Ett problem har jag dock förstått att dom har haft i sina förberedelser. Det har varit rejält kallt i centrala Nordamerika så här långt i vinter och i Winnipeg i staten Manitoba har snittat 25 - 30 minus. Då förstår man att det är ganska svårt att träna på ett optimalt sätt. Isbrist har dom iallafall inte! USA`s lag har haft ett liknande problem då det även i Minnesota, "Bandystaten" nr 1 i USA har varit rejält kallt. Amerikanarna har dock ganska många spelare som till vardags spelar i Svenska och Norska lag och där dom fått bra taktisk och spelteknisk utbildning och inte minst erfarenhet.


Svenska VM truppen släpptes idag vid middagstid och det var en ganska väntad trupp även om några överaskningar fanns med. 4 VM debutanter har förbundskaptenen Anders Jakobsson plockat med. Från Edsbyn den stenhårt skjutande Jocke Hedqvist samt skridsko och brytningssäkra backen Daniel Välitalo, i mitt tycke den bästa defensiva backen i landet. Från Broberg den passnngsskicklige och hårt arbetande vänsterhalven Daniel Jonsson samt från Vetlanda, ett av årets stjärnskott den målfarlige och hårt arbetande anfallaren Christoffer Edlund. Sen är det glädjande att Sirius supertekniker Andreas "virknålen" Eskhult kom med. Med han och Magnus Murhén på mitten och framåt kan svenskarna öppna upp vilket försvar som helst med geniala passningar.



Edling Hedqvist Jonsson Välitalo

Inga kommentarer: