torsdag 18 december 2008

Isbanan beslutat i kommunfullmäktige


Under Onsdagen, hela onsdagen var det den årliga budgetdebatten i Ronnebys Kommunfullmäktige dvs. kommunens högsta beslutande instans. Kommunens budget för 2009, 2010 och 2011 skulle beslutas. En av frågorna som skulle beslutas var isbanefrågan. Efter 7 - 8 timmar av budgetdebatt där bl a. isbanan debatterats livligt blev det äntligen dags för det jag och Gadd väntat på hela dagen. Själva beslutet. Först skulle jag dock vilja berätta om dagen och debatten. I grunden fanns det förslag som kommunens investeringsgrupp för framtida fritidssatsningar kommit fram till. Dvs. den grupp som vi i FBK mycket frekvent träffat och informerat. Dom kom ju för någon månad fram till att dom ville satsa på en isbana med konstgräs på B-planen. Deras förslag kom sedan upp i kommunstyrelsen som är kommunen näst högsta beslutande instans. Där röstade som många vet för 2 veckor sedan 9 ledamöter för en bana och 5 emot (S). Idag kom så äntligen frågan om isbana upp i Ronnebys riksdag dvs kommunfullmäktige. I fullmäktige sitter 49 ledamöter (mandat) från dom politiska partierna, fördelade efter förra valresultatet. Fördelningen är följande..

Socialdemokraterna 19
Moderaterna 9
Centern 6
Folkpartiet 3
Ronnebypartiet 4
Kristdemokraterna 1
Vänstern 3
Sd 3
Miljöpartiet 1

Under debatten fick samtliga partier förklara hur dom ser på budgeten i stort och vad dom vill i dom olika frågorna. Här redovisade alltså partierna sin ståndpunkt och det var mycket intressant att på plats höra politikerna tala om vår efterlängtade isbana och vad dom tycker om den. M, C, Fp, Rp samt Kd klargjorde tydligt att dom var positiva till en isbana. Sd var inte på plats vilket ju är mycket märkligt och som gjorde oss nervösa, då vi räknat med deras 3 röster. Miljöpartiet ville inte ha en isbana och sedan var det dags för JanAnders att tala om vad han ville göra med budgeten. JanAnders har ju hela tiden motarbetat isbaneprojektet men ikväll tog han nog priset. På ett mycket arrogant sätt pratade han hela tiden om "bandybanan". Aldrig någonsin om att det är en fritidssatsning som också vänder sig till allmänhet och skolor. Han mästrade och svartmålade projektet på känt manér. I hans budgetförslag, gott folk, fanns ingen is överhuvudtaget med. Dvs. ingen stor isbana och ingen brunnsrink. Däremot tyckte han och hans parti att man skulle titta på möjligheten att på någon av dom små näridrottsplatser som kommunen vill bygga, ca 40x20 meter, vintertid anlägga en yta med plastis. Ja! ni läser rätt. Vår ledande politiker och det partiet han företräder ville inte ge oss något vettigt alternativ. Dvs. vad bandysporten och föreningen beträffar så brydde dom sig inte ett dyft!

Till sist presenterade Vänstern sin budget vilket gav oss vissa förhoppningar inför voteringen. När den väl startade hade nog både undertecknad och Gadden en puls som motsvarar en av våra mittfältare mitt under en tuff match. Spännande är bara förnamnet! När väl voteringen var klar och jag utbrustit "Äntligen" ut i Ronnebysalen kunde vi konstatera att 25 röstade för en isbana och 21 emot. M, C, Fp, Rp, Kd, samt V röstade med oss och S , Mp samt den fotbollsjävige styrelseledamoten i Blekinge Fotbollsförbund moderaten Kjell GG Johansson emot oss. JanAnders begärde då att alla Socialdemokrater skulle reservera sig, dvs "protestera mot beslutet" som man ofta gör i politiska sammanhang. Han fick dock inte medhåll av alla de sina. 4 Socialdemokrater bl a Fritidsnämndens ordförande Tommy Andersson reserverade sig inte!
Jag och Gadden blev givetvis överlyckliga och gick efter voteringen och den paus som följde ut ur salen och pratade med samt tackade flera av dom politiker som röstade med oss. Då kom JanAnders fram och sa "jävla fjolleri". Så stor var han i nederlaget stund! Jag tror att övriga kommentarer är överflödiga!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis, och tack för det enorma jobb du och några få till lagt ner.
Nu kom belöningen!

Joakim Dettner sa...

Mycket bra jobbat Gadd, Erland m.fl. Applåd, klapp, klapp, klapp... Jan Anders P, blottade än en gång sitt breda och djupa intellekt, förstår jag av ditt citat :-)! Vilken tur att några S:are äntligen har bestämt sig för att krossa detta eländiga visionslösa "enmansstyr" i vår kommun. denna fråga var nog en brytpunkt, för en ny ledning, kanske t.o.m. en ny tid och insikt?
Kolla min blogg, där jag igår kväll kommanterade händelsen http://jdettner.blogspot.com/

Anonym sa...

Grattis och härligt kämpat.
Det är riktigt roligt att se och höra att vi har så drivande och kompetenta personer i föreningen. Ni har äntligen "efter mycket hårt arbete" lyckats att få de flesta av våra politiker att förstå alla fördelar som en stor isyta kan innebära.
Detta känns riktigt spännande.

Anonym sa...

Grattis Ronneby och till alla nya som gamla skridskoåkare. Nu kommer det finnas is till alla.
Erland och Gadd: Utan er hade detta förmodligen aldrig hänt, jag vet hur mycket tid ni lagt ner på att få stånd en isbana, otroligt bra jobbat. Nu kanske även jag får uppleva en hemmamatch på en riktig arena efter 24 spelade säsånger i FBK.